Brits Korthaar vs Chartreux

De naam Karthuizer is waarschijnlijk de meest verwarrende naam in de kattenwereld. Van oorsprong behoort de naam toe aan het ras dat we nu kennen als de Chartreux. De Karthuizer was de meer gangbare naam voor de Chartreux in Nederland en Duitsland. Het was de algemene benaming voor blauwe katten op het vaste land van europa, ook al behoorde een klein gedeelte van deze katten werkelijk tot dit ras.

 De grote verwarring begint echter als de Brits korthaar, in het bijzonder de blauwe Brit, zijn intrede doet op het Europese vaste land. Deze “nieuwe” kattensoort wint snel aan populariteit en verdringt de Karthuizer/Chartreux al snel van het toneel. Alleen in Frankrijk en Belgie zijn er fokkers die de Chartreux als origineel ras willen behouden. De snelle verdwijning van de Karthuizer/Chartreux is mede te verklaren door de grote impact die de tweede wereldoorlog op de Karthuizerfok heeft gehad. Omdat de oorlog de fok ernstig had belemmerd was het ras op sterven na dood en hadden de Franse fokkers andere rassen waaronder de Brit en de pers moeten inkruisen. Het gevolg hiervan was dat de rasstandaard van de Karthuizer/Chartreux ernstig verwaterde en dichter naar de Brit gegroeid was. Dit probleem werd zelfs zo serieus dat de beide rassen onder dezelfde rasstandaard (de van de Brit) werden geplaatst. Pas in 1977 slaagde enkele gepassioneerde Franse fokkers er in de Karthuizer/Chartreux weer als zelfstandig ras te laten erkennen door de FiFe. Dit alles maakte de naamsverwarring natuurlijk nog groter. Ook speelde mee dat de naam British Blue niet echt populair was onder de fokkers. De naam Karthuizer had meer gewicht en deed denken aan vroegere tijden.

De verschillen tussen beide rassen op een rijtje, verduidelijkt met foto’s.

 

Brits Korthaar   Chartreux
 
kop
De kop dient rond te zijn met een ronde beenderstructuur, geplaatst op een korte stevige nek.  De kop moet breed zijn en dient volle wangen te bezitten. Het voorhoofd is afgerond en moet overgaan in een korte rechte  neus met een overgang (neusaanzet) die niet al te duidelijk mag zijn. Een lichte welving is gewenst maar de overgang mag niet abrupt zijn. De Oren zijn breed aan de basis, afgerond aan de bovenzijde en zijn iets aan de zijkant van de kop geplaatst zodat zij de lijnen van de kop volgen. De ogen zijn groot, rond en dienen wijd uit elkaar geplaatst te zijn met een egaal oranje kleur. Verder is de Brit in het bezit van een  stevige kin.   De kop dient breed te zijn aan de basis met een goed ontwikkelde schedel,  De goed ontwikkelde kaken geven het hoofd een trapezoïde vorm, breed aan de basis en smaller aan de top. De neus moet breed en recht zijn. De oren moeten recht op het hoofd staan, wat een alerte houding geeft. Ze zijn middel groot en tussen de oren moet een platte ruimte zijn. De schelp moeten groot en open zijn en de buitenste hoek moet licht omhoog staan. De ogen moeten groot en open zijn, maar mogen niet te afgerond zijn. De buitenste hoek moet iets omhoog wijzen. De kleur mag uiteenlopen van geel tot diep oranje maar moet wel levendig zijn.
 
lichaam
Het lichaam dient compact en evenwichtig te zijn, stevig en gespierd van bouw. De borst is breed en diep. De ruglijn moet recht zijn. Ze hebben sterke korte poten met ronde stevige voeten. De staart is kort en dik, breed aan de basis en rond aan het uiteinde. Het lichaam is middelgroot tot groot van bouw.   Het lichaam dient stevig, solide en gespierd te zijn. De borst moet breed en goed ontwikkeld zijn. De Chartreux moet altijd solide lijken in verhouding tot zijn grote. Dit is vooral bij katers het geval. De Poten zijn middellang in verhouding tot het lichaam. Ze zijn gespierd en mogen niet te hoog zijn. De staart is middellang van lengte en mag iets taps toelopen maar moet wel een afgerond topje hebben.
Een korte uitstaande vacht die stevig aanvoelt en zeer veerkrachtig is. Dicht inplant met onderwol. vacht Glanzende dikke vacht, zacht en wollig aan de basis. Het is dubbele vacht, bestaande uit een dichte wollige ondervacht en een zachte bovenlaag. Door de dubbele structuur staat de vacht  een beetje van het lichaam af.

 

Copyright Cattery Bont en Blauw 2004

 

Karakter              Geschiedenis          FIFe rasstandaard